Allergieën en intoleranties uitgelegd - Sensitivity Check Netherlands

Allergie of intolerantie?

Allergieën en intoleranties uitgelegd

Het verschil begrijpen

Kun je niet beslissen of je een allergie of intolerantie hebt? Lees hieronder en ontdek het antwoord met zekerheid. Bij Sensitivity Check helpen we mensen elke dag om hun gevoeligheden en intoleranties (voeding en niet-voeding) te begrijpen.

Wat is het verschil tussen een allergie en een intolerantie?

De meeste allergieën zijn erfelijk; in dit geval zal je hoogstwaarschijnlijk levenslang allergisch zijn voor bepaalde dingen. Een intolerantie kan veranderen en zal veranderen, afhankelijk van je dieet en levensstijl. Het goede nieuws is echter dat je met je intoleranties kunt werken om ze te verminderen en zelfs te elimineren.

Hoe weet ik of ik een intolerantie of gevoeligheid heb?

Als je lichaam niet in staat is om een bepaalde stof goed te verteren, dan heb je een intolerantie voor dat specifieke element. Dit kan een voedselintolerantie of een omgevingsfactor (een niet-voedselintolerantie) zijn. Bekijk de twee meest voorkomende redenen waarom u een intolerantie voor een bepaald element kunt hebben: Het lichaam mist de nodige spijsverteringsenzymen voor het bepaalde voedsel en kan daarom het element niet goed verteren of er de voedingsstoffen niet efficiënt uithalen. Of eet je te veel van hetzelfde? Veel symptomen zijn het gevolg van een gevoeligheid voor een bepaald element. Een gevoeligheid kan optreden door overconsumptie van of te grote blootstelling aan het betreffende element.

Meer informatie nodig?

Bekijk onze VEELGESTELDE VRAGEN

Mogelijke allergieën begrijpen

Hoe detecteer ik een allergie?

Allergieën worden gedetecteerd door het meten van de hoeveelheid immunoglobuline E (IgE) in het bloed, omdat dit specifieke bloedcellen zijn die helpen bij het bestrijden van allergieën. Heb je een allergie hebt voor een bepaald voedsel of niet-voedingselement, dan zal je lichaam reageren op het moment dat het ermee in contact komt. Allergieën manifesteren zich op verschillende manieren die een ernstige impact hebben op ons lichaam. Variërend van plaatselijke zwellingen tot uitslag of zelfs moeite met ademhalen: allergische reacties kunnen onze dagelijkse routine beïnvloeden. Vaak voorkomende allergische reacties zijn lokale zwelling (bv. van de keel of tong), huiduitslag of ademhalingsmoeilijkheden. Pinda’s, schaaldieren, ei en soja behoren tot enkele van de meest voorkomende allergenen. Ter vergelijking: een intolerantie is minder ernstig en onmiddellijk als een allergie. Intolerantiesymptomen treden geleidelijk op, van 30 minuten tot 48 uur later. Deze symptomen kunnen bestaan uit hoofdpijn, een opgeblazen gevoel, plaatselijke jeuk of huidirritaties zoals eczeem, overmatige slijmproductie, winderigheid, diarree en vermoeidheid.

Waar kan ik allergisch voor zijn?

Pinda’s, schaaldieren, ei en soja behoren tot enkele van de meest voorkomende voedselallergenen, dus wees voorzichtig en zorg ervoor dat je je laat testen! IgG4-voedselovergevoeligheden zijn over het algemeen minder ernstig dan IgE-voedselgevoeligheden. Tot de typische symptomen behoren hoofdpijn en misselijkheid, epileptische aanvallen en hyperactiviteit. Deze symptomen kunnen uren of zelfs dagen nadat het veroorzakende voedsel is ingenomen optreden. Door de genetische samenstelling van het individu kunnen de mate en ernst van de symptomen variëren. IgG4-voedselovergevoeligheden worden over het algemeen behandeld door de probleemvoeding uit het dieet te verwijderen en door de spijsvertering te helpen met probiotica.

Voedselovergevoeligheden begrijpen

Meer informatie

Geen paniek!

Misschien heb je gewoon een intolerantie voor een bepaald voedingsmiddel hebben, wat betekent dat je het specifieke product nog steeds kunt consumeren als je het zorgvuldig beheert. Een intolerantie is minder ernstig en onmiddellijk dan een allergie. De symptomen treden geleidelijk op, van 30 minuten tot 48 uur later … wat het natuurlijk moeilijker maakt om de dader te ontdekken. Net als bij een allergie zijn er een aantal symptomen en ze kunnen ook een ernstige impact hebben op uw gezondheid. Tot deze symptomen behoren hoofdpijn, een opgeblazen gevoel, plaatselijke jeuk of huidirritaties zoals eczeem, overmatige slijmproductie, winderigheid, diarree en vermoeidheid. Dus nogmaals: het is essentieel dat je een test doet! Het lichaam mist de nodige spijsverteringsenzymen voor het bepaalde voedsel en kan daarom het element niet goed verteren of er de voedingsstoffen niet efficiënt uithalen. Of eet je te veel van hetzelfde? Veel symptomen zijn het gevolg van een gevoeligheid voor een bepaald element. Een gevoeligheid kan optreden door overconsumptie van of te grote blootstelling aan het betreffende element.

Stop de symptomen, en wel nu!

Ontvang binnen de 5 dagen een uitgebreid gevoeligheidsrapport voor
voeding en niet-voeding!

Hoe weet ik zeker dat het een allergie is?

De meest voorkomende methode voor het diagnosticeren van allergieën is met een eenvoudige bloedtest, waarbij doorgaans de IgE- of IgG-niveaus in het bloed worden getest. IgE-allergieën zijn onmiddellijke reacties op een vreemde stof die het lichaam is binnengekomen. Maar waar komen ze vandaan? Deze vreemde stoffen kunnen afkomstig zijn van voeding of van inademing. IgE-allergieën kunnen zeer ernstige symptomen veroorzaken, zoals ademhalingsmoeilijkheden, zwelling en netelroos. In nog ernstigere gevallen kunnen IgE-reacties leiden tot een anafylactische shock. Allergieën manifesteren zich op verschillende manieren die een ernstige impact hebben op ons lichaam. Variërend van plaatselijke zwellingen tot uitslag of zelfs moeite met ademhalen: allergische reacties kunnen onze dagelijkse routine beïnvloeden. Vaak voorkomende allergische reacties zijn lokale zwelling (bv. van de keel of tong), huiduitslag of ademhalingsmoeilijkheden. Pinda’s, schaaldieren, ei en soja behoren tot enkele van de meest voorkomende allergenen. Ter vergelijking: een intolerantie is minder ernstig en onmiddellijk als een allergie. Intolerantiesymptomen treden geleidelijk op, van 30 minuten tot 48 uur later. Deze symptomen kunnen bestaan uit hoofdpijn, een opgeblazen gevoel, plaatselijke jeuk of huidirritaties zoals eczeem, overmatige slijmproductie, winderigheid, diarree en vermoeidheid.
IgG4-voedselovergevoeligheden zijn over het algemeen minder ernstig dan IgE-voedselgevoeligheden. Tot de typische symptomen behoren hoofdpijn en misselijkheid, epileptische aanvallen en hyperactiviteit. Deze symptomen kunnen uren of zelfs dagen nadat het veroorzakende voedsel is ingenomen optreden. Door de genetische samenstelling van het individu kunnen de mate en ernst van de symptomen variëren. Maar een ramp is dit niet! IgG4-voedselovergevoeligheden worden over het algemeen behandeld door de probleemvoeding uit het dieet te verwijderen en door de spijsvertering te helpen met probiotica. IgG4-voedselovergevoeligheden zijn over het algemeen minder ernstig dan IgE-voedselgevoeligheden. Tot de typische symptomen behoren hoofdpijn en misselijkheid, epileptische aanvallen en hyperactiviteit. Deze symptomen kunnen uren of zelfs dagen nadat het veroorzakende voedsel is ingenomen optreden. Door de genetische samenstelling van het individu kunnen de mate en ernst van de symptomen variëren. IgG4-voedselovergevoeligheden worden over het algemeen behandeld door de probleemvoeding uit het dieet te verwijderen en door de spijsvertering te helpen met probiotica. Ontdek de oorzaak van je symptomen en begin met een Sensitivity Check vandaag nog aan jouw traject naar een beter welzijn: bestel nu!