Feiten over voedselovergevoeligheid - Sensitivity Check Netherlands

Voedselgevoeligheid

Leer meer over je lichaam en de oorzaken van voedselovergevoeligheden

Laat voedselgevoeligheid je er niet van weerhouden om jouw leven te leven!

Voedselovergevoeligheden, wat zijn dat?

Voedselgevoeligheden zijn ook bekend als ‘intoleranties’. Ze komen vaker voor dan de meesten van ons denken, vooral omdat we veelal niet goed weten wat ze zijn. Wat we wel weten, is dat ze pijnlijk kunnen zijn en ons leven kunnen beïnvloeden op manieren die we niet voor mogelijk hielden. Voedselovergevoeligheden komen ook veel vaker voor dan een voedselallergie, dat is belangrijk om op te merken.

Wat moeten we weten om ze te kunnen detecteren en wat kunnen we eraan doen?

Voedselovergevoeligheden worden vaak over het hoofd gezien omdat de symptomen meestal met enkele uren vertraging optreden, wat betekent dat we vaak iets anders de schuld geven. De detectie wordt verder bemoeilijkt door het feit dat twee mensen dezelfde gevoeligheid kunnen hebben, maar toch verschillende symptomen kunnen ervaren. Ontdekken dat je gevoelig bent voor bepaalde voedingsmiddelen is ook niet het einde van de wereld, zoals het helaas soms wordt voorgesteld. Meestal kunnen mensen een behoorlijke hoeveelheid van het voedsel waar ze gevoelig voor zijn hebben, maar als ze er te veel van eten krijgen ze wel symptomen: hun lichaam kan er slechts bepaalde hoeveelheden van verdragen. Het wordt voor nog ons belangrijker om ze te detecteren, omdat voedselovergevoeligheden in het slechtste geval de aanzet tot chronische ziekte kunnen veroorzaken of symptomen kunnen verergeren. Nadat je hebt ontdekt voor welke voedingsmiddelen je gevoelig bent, is het essentieel dat je deze voedingsmiddelen minstens een maand lang uit je dieet verwijdert. Dat klinkt misschien moeilijk, maar geen nood: na deze periode van ontzegging mag je jouw favoriete voedingsmiddelen herintroduceren. We raden je wel aan om het schuldige voedsel stapsgewijs terug aan je dieet toe te voegen: zo kun je meten hoeveel van het voedsel je lichaam verdraagt voordat de symptomen optreden. Het waarschijnlijk belangrijkste aspect van het proces is de effectieve ontvangst van je resultaten. Voor sommigen zijn die misschien niet zoals gehoopt, maar met advies van onze interne voedingsdeskundige kun je de volgende stap zetten om de controle over je gezondheid en dieet terug te winnen. Door te focussen op jouw dieet het te hertekenen, zorgt onze voedingsdeskundige ervoor dat jouw lichaam nog steeds alle voedingsstoffen krijgt die het nodig heeft via alternatieve bronnen. Bovendien zal die samen met jou bespreken of je een bepaald voedsel of een bepaalde voedselgroep uit je dieet moet verwijderen.

Dus, zoals eerder al vermeld: hoe kun je voedselgevoeligheden detecteren?

Veel mensen nemen aan dat een reactie op een voedselgevoeligheid in de spijsvertering wordt opgemerkt, maar we hebben voor jou zeven onverwachte en zeer verrassende tekenen van een mogelijke intolerantie opgesomd:

Vermoeidheid

Veel voorkomende boosdoeners: zuivel, soja, maïs, gluten

Gewrichtspijn en spierpijn

Veel voorkomende boosdoeners: soja, gluten, zuivel, eieren, maïs, gist, suiker, pinda’s

Hoofdpijn

Veel voorkomende boosdoeners: verwerkte voedingsmiddelen, vleeswaren

Gewichtstoename

Veel voorkomende boosdoeners: geraffineerde koolhydraten, toegevoegde suikers, sterk verwerkt vlees

Stemmingswisselingen

Veel voorkomende boosdoeners: tarwe, zuivel, fruit

Angst en duizeligheid

Veel voorkomende boosdoeners: gefermenteerde voedingsmiddelen (wijn, belegen kaas, vleeswaren) Denk je dat je een van deze symptomen ervaart tot 48 uur na het eten van bepaalde voedingsmiddelen en maak jij je daar zorgen over? Waarom spreek je dan niet met iemand van ons deskundige team? Ze zijn 24 uur per dag en 7 dagen per week beschikbaar via LiveChat. Is dit niets voor jou, stuur ons dan gewoon een e-mail: we beloven binnen de 24 uur te antwoorden.

Bestel vandaag nog jouw gevoeligheidstest!

Binnen 5 werkdagen kun je al op weg zijn naar een gezondere versie van jezelf. Jouw volledige voedsel- en niet-voedselgevoeligheidsrapport geeft je de informatie die jij nodig voor positieve veranderingen in je leven.